Политолог: Има слухове за нов президентски проект

Той ще работи за разширяване на президентските правомощия

Тодор Галунов

Тодор Галунов

"На мен ми се струва, че в рамките на втория мандат Румен Радев ще има възможност да назначи и друг служебен кабинет. Трудно ми е да си представя как сегашното правителство ще изкара 4 години. Има слухове за нов президентски проект, но ако го направи в началото на мандата, ще бъде подложен на много сериозна критика", коментира пред БНР политологът проф. Тодор Галунов, преподавател във Великотърновския университет. 

Според него животът на правителството на Кирил Петков не зависи само от съдебната реформа, определяща ще и темата "Северна Македония". 

"Заявката на Румен Радев за конституционна промяна е много сериозна, ако не я изпълни в рамките на мандата, сигурно ще бъде доста критикуван. 
Промяната на Конституцията, ако визира формата на държавно управление, това минава неминуемо през Велико народно събрание, т.е. една дълга процедура, която трябва да стане в условията на една много сериозна политическа и икономическа нестабилност, струва ми се, че точно в момента България няма да мине към такъв вариант", коментира още политологът и уточни:

"В обръщението пред Народното събрание Румен Радев по-скоро очерта проблемите пред страната, защото ще сбъркаме, ако приемем това за програма за работа на президента, тъй като голяма част от приоритетите не са в неговите правомощия".

Според него президентът Радев не е бил много прецизен в изявлението си, че е готов да носи споделена отговорност с правителството, защото България е парламентарна република, в която отговорността се носи от кабинета и парламента:

"Така той насочва донякъде към бъдеща конституционна промяна в посока на разширяване на правомощията на президента. А Радев именно от това се пазеше - да заяви ясно, че става въпрос по-скоро за разширяване на правомощията на държавния глава".