Проф. Чорбанов: Ще има пик на заразени точно в навечерието на изборите

Андрей Чорбанов

Андрей Чорбанов

"Отварянето на заведенията от 1 март и на нощните заведения от 1 април ще доведе до изключително високи нива на заразени точно в навечерието на изборите", прогнозира пред бТВ проф. Андрей Чорбанов от Института по микробилогия на БАН.

"Категорично смятам, че ваксините, които са доказали качества, трябва да се допуснат на пазара. Има процедури за валидиране на ваксини и лекарства, които не минават през европейски регулаторни органи и той трябва да се използва", каза проф. Чорбанов по отношение на възможностите за внос на турска, руска или китайска ваксина.

"По създаването на българската ваксина всичко върви по план. Научната част се прави, но ни трябваха много средства за предклинични проучвания. Ние постоянно докладваме напредъка по разработката на хората, които ни дадоха парите - института "Луи Пастьор", каза Чорбанов.

Според него клетъчният имунитет на хората, прекарали коронавируса е изключително силен и продължителен и това е било доказано от учени.

"Изследвания на клетъчния имунитет, каквито се правят в чужбина, показаха, че защита имат дори първите хора, разболели се от вируса още през март м.г.", съобщи Чорбанов.