Проф. Петрова: Закъсняхме с бустерната доза, но идващата вълна на пандемията ще е последната

"Очаквам това да е последната вълна на коронавируса, която да премине през Европа и през март 2022 г., когато ще има и актуализирани ваксини от РНК видовете, всички да сме се срещнали под някаква форма с вируса, или да сме ваксинирани, така че да имаме пълен имунитет и обществата да се върнат към нормален начин на живот", коментира пред БНР проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология при БАН.

Решаваща за крайния добър изход се оказва бустерната доза, защото имунитетът от първите дози спада, а няма случай на тежко преболедувал или починал човек с бустерна доза, обясни тя.

Това, че се заразяват още хора в държавите с висок процент ваксинирани, е защото там има много неваксинирани. Така е в Германия и Великобритания, в които има още 30% неваксинирано население. То се заразява в момента най-силно, подчерта проф. Петрова.

Имунният отговор след бустера се появява след две седмици. Затова още през септември трябваше да се разреши по-кратък срок на поставянето на третата доза", поясни микробиоложката и допълни, че Т-клетъчният имунитет действа и срещу новия вариант Омикрон.