Проф. Росен Стоянов: Консултациите са възможност Радев да влезе под прожекторите

Според него, президентът печели и време, за да изкристализират в главата му съставът на служебния кабинет и приоритетите

Росен Стоянов

Росен Стоянов

"Ходът на Румен Радев дава възможност той да влезе под светлините на прожекторите. Това е предоказване на онова, което му е вменено по Конституция - опит за център, който обединява. Една политика, която няма да доведе до неща прагматично, но все пак е разбираемо от гледна точка на репутационния мениджмънт на президента", коментира пред БНР проф. Росен Стоянов, преподавател по политически комуникации в НБУ.

Той подчерта, че втори кръг на консултации при президента е иновативен ход, който не се е случвал в последните 30 години.

Според проф. Стоянов държавният глава печели и време, за да "изкристализират в главата му съставът на служебния кабинет и приоритетите".

Прогнозата на експерта по политически комуникации е, че третият проучвателен мандат ще отиде при политическата формация, която представлява основните гласоподаватели, които застанаха зад президента на изборите и при първия, и при втория му мандат, а не толкова на конкретната партия, която ги представлява.

По думите му не е невъзможно Радев да връчи мандата на БСП.

"Даването на мандат, най-накрая, и влизането в една главна роля, най-накрая, на представителите на дясното политическо пространство би било знак и за самите тях в перспектива, за да могат да разширят електоралната подкрепа. Ясно е обаче, че в рамките на този парламент, ако не се съберат поне четири политически субекта, няма как да се формира правителство. Дълбоко се съмнявам, че ИТН ще направят необходимите огромни компромиси, за да подкрепят дори такъв мандат - воден от "Демократична България", коментира проф. Росен Стоянов.