Прогноза: Възможен е пробив и към формирането на правителство

Георги Киряков

Георги Киряков

"Възможно е успеха на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за председател на Народното събрание да са пробив и към формирането на правителство", каза пред Euronews Bulgaria политологът Георги Киряков.

Това, по думите му, е първата стъпка, която в момента двете партии изпълняват – да стигнат до консенсус по основните приоритети.

"70% от българските избиратели искат редовен кабинет и това беше ясно чуто и разбрано както от ГЕРБ-СДС, така и от ПП-ДБ. Обраха риториката си по време на кампанията и не се нападаха толкова остро", коментира Киряков.

Според него, трябва да отпадне основната разграничителна линия между двете партии, а това е доверие между лидерите, избирателите и между тях самите като политически сили.

Георги Киряков каза още, че трябва да се прави разлика между участие на ПП-ДБ в кабинет с ГЕРБ, а различно е подкрепа на ГЕРБ за кабинет, в който участие на ГЕРБ няма. Според него друг важен аспект може да е фигури от ГЕРБ да нямат пряко участие в Министерски съвет, но е важно и как ще бъде разпределен вторият ешелон.

"Трябва да се постигне консенсус и да има някакъв кабинет -това ще накара и много хора, които са се отказали да гласуват да излязат отново на следващи избори", допълни Киряков.