Рибарски: “Булгаргаз” търси начин на плащане за руския газ, но “Газпром” не преговаря, едностранно налага условия

Газ няма и битката е за количества, а не толкова за цени

Радослав Рибарски

Радослав Рибарски

“Булгаргаз” все още търси начин на плащане за руски газ, който да е съобразен с европейските санкции, заяви пред БНТ депутатът от “Продължаваме промяната” Радослав Рибарски, председател на Комисията по енергетика в 47-ото Народно събрание.

“Преговорите означават и от двете страни да има компромис. Това, което разбираме е, че няма реален разговор с “Газпром” и те просто настояват “Булгаргаз” да приеме това едностранно искане за плащане в рубли”, поясни Рибарски.

По думите му, много неизвестни около доставките на природен газ идват от газовата криза в цяла Европа - на европейските пазари цените буквално растат ежедневно, защото газ няма и битката е за количества, а не толкова за цени.

Според него правителството не е създало енергиен хаос, успяло е да осигури доставки на природен газ, и е намерило решения и за електрическата енергия за бита и за бизнеса, макар да са под формата на компенсации.

Решен беше е проблемът с КЕВР, допълни той.

“Решението на Конституционния съд трябваше да влезе в сила и в първия възможен момент ние ние свикахме комисия, която взе решение, което после беше одобрено и в зала”, посочи Рибарски.

Според него процедурата по избор на председател на КЕВР е била проведена съгласно Правилника на организация и дейност на Народното събрание, но обсъждането в коалиционния експертен съвет е забавило процеса с една седмица, което пък е довело до застъпване с приетите промени в Закона за енергетиката, засягащи КЕВР.