Румен Христов: Не подготвяме коалиция с БСП и ДПС, очакванията са, че ПП ще си понижи резултата

Скептичен съм за експертен кабинет

Румен Христов

Румен Христов

"Не се готви коалиция ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС. Нашата цел е да направим пълна мобилизация и да получим много добър резултат. Сигурен съм, че ще бъде по-добър от сегашния. Очакванията са, че досегашните втори ще си понижат резултата. Безспорно управлението ще бъде коалиционно. На този етап коалиция с БСП изглежда невъзможна, отдавна имаме много сериозни различия", заяви лидерът на СДС Румен Христов пред Bulgaria ON AIR

Той се съгласи с Бойко Борисов, че трябва да има диалог между партиите и да се видят приоритетните теми. По думите му диалогът след изборите е важен, но това не означава коалиция. "Скептичен съм по отношение на определението експертен/програмен кабинет. Всеки кабинет е политически. Може да няма ярко изявени политически фигури, но зад тях ще има политически формации, които носят отговорността в парламента. БСП се опитва да защитава експертно своите политики. Атаките към тях не са личностни, ние спорим за политиките, които са важни за България", каза още Христов. 

"АЕЦ "Козлодуй" е опция. Тя е много по-лесна за довършване. Многократно сме казвали, че сме против АЕЦ "Белене", той е корупционен проект. Тази площадка е сеизмична. Но два блока в АЕЦ "Козлодуй"- да", коментира Христов. Лидерът на СДС не вярва емоциите да се потушат след изборите на 2 април, но е на мнение, че може да се постигне хоризонт на управление, което да гарантира приемането на законите, свързани с ПВУ, съдебната реформа и бюджета. Перспективата пред служебно правителство не е с дълъг хоризонт, отбеляза гостът.

"Има силно разделение в парламента. Явно в обществото няма изкристализирана идея на кого да гласува доверие, който да бъде водач и да лидира процесите", отбеляза Христов.
Депутатът от ГЕРБ-СДС се обяви за промяна на Конституцията, но смята, че България не е узряла за президентска република. Промяната на модела става с 2/3 от членовете на Велико народно събрание. Ние не можем да постигнем мнозинство от 121 в обикновен парламент. Няма как това да се случи, убеден е Христов.