Румен Радев: Българската позиция за Северна Македония е ясна и среща все по-голямо разбиране

Румен Радев

Румен Радев


Държавният глава Румен Радев заяви, че по време на всичките си срещи и разговори с партньорите в Европа и от Съединените щати проведени през последните дни, а и преди това, аргументирано отстоява българската позиция за ветото за започване на преговори за еврочленство на Република Северна Македония.

"Многократно съм заявял, че навсякъде аргументирано отстоявам българската позиция и тя среща все по-голямо разбиране. Изключително важно е да има комуникация с всички лидери от ЕС, с нашите стратегически партньори от САЩ, с всички европейски институции, за да се намери ясно, устойчиво и необратимо решение", посочи президентът.

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази разочарование от приетата днес резолюция на Европейският парламент, в която се настоява за начало на преговори с Република Северна Македония и Албания за присъединяването им към Европейския съюз. Според Йотова в документа липсва съществено изменение, предложено от българските евродепутати, целта на което е било да се защитят правата на българите в югозападната ни съседка.

Тя освен това подчерта:

"Когато се говори за пристискане, когато се говори за преса, нека тази преса бъде към страната, която иска да влезе в ЕС, а не към страната, която вече толкова години е част от съюза. Във вчерашното изявление на върховния представител за външна политика на ЕС г-н Жозеп Борел се казва, че ще се направи всички възможно да се упражни натиск върху нашата страна, а това е едно изявление, която аз лично считам за недопустимо".

ЕП призова за историческо помирение между България и Северна Македония
На въпрос относно антикризисните мерки на правителството Румен Радев посочи, че обявените добри намерения на управляващите първо трябва да намерят законодателна подкрепа, да бъдат реализирани и едва след това могат да бъдат коментирани.

"Медиите трябва да базират своите публикации не на слухове, а на факти. В едно демократично общество е недопустимо медия да отказва право на отговор“, заяви държавният глава, запитан за отказа на "Дойче веле" да публикува изпратеното право на отговор от срана на президентската институция.