Съдия Румен Ненков: Президентът наруши Конституцията

Румен Ненков

Румен Ненков

"През 1989 година ние знаехме коя е нашата кауза и кои са нашите лидери - те бяха на трибуната и излизаха със собствените си имена
сега ми е много трудно да разбера кои са водачите на протеста и какво искат. Сега ми е невъзможно да разбера кои са водачите. Водач ли е Божков, президентът също се легитимира като водач на протеста, но той може само временно да назначи едно правителство. Правителствата се излъчват с избори и от парламентите", коментира приликите на протеста с протестите от 1989 година бившият конституционен съдия Румен Ненков.

"За мен Радев наруши конституцията, защото нашите политици, облечени с власт, поставят собственото си его над интересите на държавата и обществото. Всичко започна с избора на новия главен прокурор: той беше избран от ВСС, президентът върна избора, беше прегласувано, той подписа указа, след което започна консултации за промяна на Конституцията и на мястото на прокуратурата. Отговорът на Гешев беше абсолютно непремерен, започнаха флашки, разговори да се публикуват - абсолютно противозаконно", коментира съдия Ненков.

"Но тук питам къде беше председателя на ВКС Лозан Панов, който можеше да реагира? Той не го направи защото в началото на мандата си се държеше като политик, затова сега не можеше да реагира. А той трябваше да свика общо събрание на наказателната колегия и да се реши при какви условия прокуратурата може да публикува данни от закритото производство", каза още юристът.

"Президентът като институция няма право да иска оставка на правителството, те имат общи ангажименти спрямо националната сигурност и външната политика. А той изведнъж слиза от офиса си и вдига юмрука като в сцена от партизански филм. Някой ПР му е казал, че това е израз на мъжественост, за мен е израз на театралност", смята Ненков.

"Гешев от неопитност направи поредица от грешки, започна да казва кой политик е добър и кой лош. Върховните магистрати искат да се държат с тях като магистрати, а те се държат като политици", коментира Ненков и добави, че формално има изход, но това трябва да се реши от ВСС.

"За съжаление, всички управления без изключение, са търсили хора на висшите постове в съдебната система. Но послушните хора са първите, които режат главите на своите политически покровители", каза той.