Сънародници от САЩ: Когато в България обсъждат идеите за гласуване по пощите или машинно, спомнете си за манипулациите при избора на Байдън

Българи, живеещи в САЩ изпратиха до медиите „Призив за разумни изборни правила”, предупреждавайки, че и у нас можем да станем също жертва на манипулации при гласуване. Ето пълния текст на  възванието им:

Призив за разумни изборни правила
Уважаеми сънародници,

Ние, българи по сърце и произход, макар и жители на САЩ, сме преки участници в изборите от 3 ноември 2020 г. Тези избори се оказаха най-оспорваните в новата американска история. Борбата за това кой ще бъде нов президент след 21 януари 2021 г. достигна взривоопасно ниво с неизвестен край.

Гласуването по пощата се превърна във фарс, в метод, при който резултати могат да се променят в последния момент и даже няколко дни след изборите. 8 от 9 щата, в които бе въведено пък автоматично изпращане на бюлетини, имат един и същи победител. А без доверие в избирателната система, правителствата и институциите губят легитимност в очите на гражданите.

Ето защо ние се обръщаме към всички в България с призив – когато следващия път се обсъждат идеите за гласуване по пощите и за машинно/електронно гласуване, да си спомните тези събития и да не допускате подобни решения в изборния процес. В страна, в която пощите не са на нивото на американските, които доскоро се смятаха за национална институция и гордост, не бива и да се помисля за подобни експерименти.

С уважение:

Орлин Бориславов (Тексас),
Петър Стаматов (Илинойс), 
Андрей Ненов (Колорадо),
Николая Кръстева (Илинойс),
Павлина Иванова (Ню Йорк)