Скандал: Нидерландските пилоти на Ф-35 са обект на шпионаж, атакуват ги за информация?

Foto Media Centrum Defensie/Sgt1 Jan Dijkstr

Foto Media Centrum Defensie/Sgt1 Jan Dijkstr

Партньорите са учудени, че адмирал Емил Ефтимов, началникът на отбраната се страхува да говори за конфликта Русия-Украйна

Нидерландските пилоти, които са пристигнали в Авиобаза „Граф Игнатиево“ край Пловдив, за да пазят българското небе с натовските самолети Ф-35 вече са атакувани да споделят информация за изтребителите. Поради този особен проблем командирът им Томас е признал, че всички летци е трябвало да предадат своите телефони, за да не бъдат обект на недоброжелателни атаки. Това става ясно от публикация в нидерландското издание nrc.nl, което разказва, как са посрещнати в България пилотите, какви са първите им впечатления, и защо адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната се страхува да говори за конфликта Русия-Украйна.

Ето какво се казва още в публикацията:

„Руската инвазия принуждава партньорите от НАТО да пазят сигурността на източните граници на НАТО. Трябва да имаме предвид, че докато сега ние сме на свобода, народът на Украйна страда от груба руска агресия. Трябва да мислим за тях днес.” Това казва в речта си генерал-лейтенант Денис Луйт, командир на ВВС, в четвъртък във връзка с холандската операция у нас, пред служещите във военна база „Граф Игнатиево“ край Пловдив. По този повод от българска страна реч изнесе и адмирал Емил Ефтимов, командващ българските въоръжени сили, в която обаче не се каза нищо в тази посока по отношение на конфликта между Русия и Украйна. Ефтимов наблегна на сътрудничеството на България с партньорите от НАТО в областта на еър полисинг от 2014 г. и пропусна геополитическата актуалност. Нещо повече, той твърде предпазливо формулира холандската мисия у нас: „Мисията е навреме, особено заради Украйна“. За генерал-лейтенант Луйт не е проблем, че България има сложни отношения с Русия.

 „Това, което се случва в Украйна, е ужасно и то заради руската агресия. Това, че българите може да го виждат по различен начин, или да го формулират по различен начин, няма последствия за нашите усилия. Ние сме професионалисти”, подчертава той. Луйт споделя, че е впечатлен от посрещането на холандците във българската военна база „Граф Игнатиево“. Тук са пристигнали 4 военни самолета Ф-35, два за съвместни полети и два резервни, 6 пилоти и екип за поддръжка. Но командирът им Томас споделя, че всички е трябвало да предадат своите лични телефони, защото някои вече са получили предложение да споделят информация за изтребителите Ф-35.

Очевидно разгръщането на новия изтребител в България е вълнуващо, казват всички участници, защото ВВС все още са в процес на преминаване от F-16 към F-35, което след няколко години на вземането на политическо решение и обучени на холандските пилоти, това вече е реалност. До края на май четири изтребителя F-35, в сътрудничество с българските МиГ-29, ще наблюдават българското въздушно пространство. Мисията, в която участват 100 холандски войници, е напредък по отношение на постоянното укрепване на НАТО на източния фланг: от Естония на север до България на юг. Причината е руската инвазия в Украйна. „Източният фланг“ сега е на първо място в дневния ред на всяка среща на НАТО. По примера на балтийските страни и Полша, бойни групи са разположени в Унгария, Словакия, Румъния и България. В началото на юни на срещата на върха на НАТО в Мадрид ще последват разговори за постоянни подкрепления по източната граница на Европа, се казва още в публикацията.

В случая е изключително смущаващо, че нидерландските пилоти са обект на вероятен шпионаж от българска страна. Ако „Военна полиция“ си беше на мястото, това сигурно нямаше да се случи, а страната ни да бъде обект на ирония в западни медии и партньорите ни да гледат с недоверие на нас.

Скандално е и поведението на адмирал Евтимов, който навярно още не е разбрал, какво се случва в Украйна, а и кой е агресорът.

Разкритията на нидерландската медия са поредното потвърждение, че сме ненадежден съюзник на НАТО, тежко обвързан с руски зависимости, а така нареченият кабинет на промяната е безсилен да противодейства. 

Превод: Faktor.bg