Стоил Цицелков: Честността на изборите се гарантира чрез хората на място

"В България има много аномалии - някои секции сменят рязко своя вот от избор на избор, включително когато вотът е през няколко месеца. Ние трябва да обясним на обществото, че подготовката за манипулация на изборите е дългосрочна, не се случва в изборния ден. Нашата цел е да съберем гражданска подкрепа за местните избори", каза пред БНР Стоил Цицелков от "Обединение за честни избори" (ОЧИ).

Новата платформа се бори срещу изборните измами, купуването на гласове и контролирания вот. В нея влизат сдружение "Данни за добро", Фондация "Общество.бг" и Антикорупционният фонд (АКФ), журналисти, медии, обществени лица и доброволци. ОЧИ ще използва данни, за да насочва вниманието на медии и доброволци към местата в страната с изборни аномалии, които са индикатор за купен вот или друг вид измами.

По думите му с хартиените бюлетини остава субективният фактор кой ги брои:

"Имаме съмнения, че валидни бюлетини са били инвалидирани. Тъй като не се позволява анализ и одит, не можем да кажем това категорично".

Цицелков подчерта, че честността на изборите се гарантира чрез хората на място.

"Между 8-10% нямат добра интернет връзка, която да гарантира видеоизлъчване. От Обществения съвет към ЦИК ще предложим там, където няма видеоизлъчване в реално време, ще се осигури видеозаснемане. За да се предотврати скандал - да няма нито излъчване, нито запис".