ТАСС със специален репортаж: Съветският паметник в София е възстановен за тържествата на 9 май (ВИДЕО)

ТАСС разпространи специален видеорепортаж за възстановяването на Паметника-костница на съветската армия в кв. „Лозенец” в столицата. Той се представя от Руското посолство. Монументът е трябвало да бъде изцяло обновен и реставриран за 9 май, когато Русия се готви да отбележи 75-годишнината от края Отечествената за тях война.

Според Коста Пеев, член на координационния съвет България-Русия, който се е ангажирал с ремонтните дейности, патината по скулптурите трудно се почиства, но до няколко дни всичко ще бъде оправено. Ще бъдат ремонтирани и стъпалата към паметника и мраморните и гранитните блокове, а до края на месеца ще бъде възстановена и фигуралната композиция, изобразяваща съветски войници и български партизани, обяснява Пеев. Екип под ръководството на скулптура Владимир Живков по време на пасхалните празници е работил усърдно, за да бъде  възстановено професионално разрушеното от вандали.

Припомняме, че в средата на февруари тази година монументът осъмна с изпочупени носове на войниците, а това стана повод за цялостното му ремонтиране. До днес полицията не е разкрила извършителите, а съвсем не е изключено да става дума за русофилска провокация.

Парадоксално е, че източноевропейските държави премахнаха отдавна съветските паметници от градската си среда, а София остана единствената столица на страна член на ЕС, в която окупаторът продължава да се прославя и да издига нагло шмайзер в небето над столицата. С помощта на Червената армия в България бе  наложен с кръв и терор комунистическият режим за 45 години. Днес със специален закон комунизмът е обявен от българския парламент за престъпен, но паметниците на несъществуващата вече съветска империя продължават да се пазят като свещени крави. Още по-скандално е, че реално на наша територия няма загинали съветски войници във военни действия, но въпреки това продължава да господства необяснима политика за тяхното възвеличаване и митологизиране.