Татяна Дончева: Лявото е под мъртвата точка

Татяна Дончева

Татяна Дончева

„Щом (Левицата) се смъква с 9 процента пред падане - това е сериозен симптом. Социалистическата партия е била водеща за целия преход, със сериозни хора. Сергей Станишев е причината за това, което е сега. Мишо Миков и Нинова не успяха да преодолеят епохата „Станишев” в БСП. Когато един самолет започне да пада и доближи земята, има една мъртва точка, до която Земята и самолетът се отблъскват. След тази мъртва точка започва привличане между Земята и самолета. Сега сме под мъртвата точка”, заяви пред Нова телевизия Татяна Дончева, лидер на "Движение 21".

"Едната част казва, че ще разцепим БСП, а другите казват, че без БСП няма да стане. Ако Нинова вземе връх, очевидно това не може да стане. Аз смятам, че това не е единственият препъникамък. БСП със сегашния си кадрови, организационен и деен потенциал не може да бъде водеща роля. Трябва да се правят мостове и старите муцуни да градят тези мостове", посочи тя.  

"Ние сме правили коалиции и с по-големи не кретени, а катили. То не е въпрос дали става по-добре, а че няма нужда егото на лидерите да се изтъква като проблем. В практиката ни сме показали, че не егото е проблем", каза тя.  

"Няма да коментирам Корнелия Нинова. Тя е в правото си да има каквато иска позиция, защото няма изход. Тя ще има позиция, която смята, че я защитава най-добре. Аз ги поканих, ама те не щат. Искам формациите, които не сме БСП, да не бъдем намесвани във вътрешния конфликт на БСП. Ние не сме част от този конфликт", категорична бе Дончева. 

Дали новата лява формация ще подкрепя Русия във войната в Украйна, тя заяви: "Вие смятате ли, че това трябва да бъде част от идеологията на една формация? Външнополитическите необходимости се решават извън партията."

"Не съм питала Масларова и Шаренкова какво искат. Но според мен Шаренкова ще се бори за ново ръководство на БСП. Социалистическата партия е била водеща по време на целия преход. Имали сме сериозно представителство със сериозни хора", заключи Дончева.