Цветан Цветанов: Правителството няма ясна позиция за мисията ни в НАТО, преди две години се прокарваха явни руски интереси в страната

Цветан Цветанов

Цветан Цветанов

Съседна Румъния може да ни бъде за пример в сегашната сложна и напрегната ситуация – тя усилва атлантическия си фланг и излъчва ясни сигнали към съюзниците в НАТО. В същото време България твърди, че със собствената си армия и ресурс може да се справи в кризата.

Правителството и държавните институции имат навременна реакция за напрегната ситуация между Русия и Украйна, но нямаме ясна и категорична позиция, че трябва да има възпиране на руската агресия. Това обяви по БНТ лидерът на ПП „Републиканци за България“ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов. Той изтъкна, че в сложната международна обстановка България трябва да има много ясна и силна позиция по отношение на действията на Русия, както и да сме наясно за нашите ангажименти в Алианса.
Цветанов изтъкна, че вчерашната позиция на правителството по горещата тема не е била ясна и категорична, а несериозно и утопично е да се приемат руските претенции НАТО да се върне в старите си граници до 1996 година.

НАТО  трябва да остане с отворени врати за нови членове, той е отбранителен и политически съюз, на който ние винаги можем да разчитаме. Такава е и ситуацията сега, когато очакваме натовски бойни самолети да охраняват българското въздушно пространство, защото ние нямаме този капацитет. За да се преодолеят тези проблеми трябва да имаме бюджети в отбраната, които да не са за една година, а с хоризонт – 5-10 години, за да можем да изградим адекватна боеспособнност. В това отношение Прибалтийските държави могат да ни бъдат за пример, но те и най-осезаемо усещат руските заплахи, изтъкна Цветанов.

Политикът акцентира, че обществото и държавниците трябва да помнят всичко, което Русия генерира през последните години – анексирането на Крим , опита за убийството на Сергей Скрипал, газовите и енергийните проекти, с които цели налагане на зависимости. Целта е овладяване на вътрешната политика в страната и легализиране и утвърждаване на режима вътре в Русия.
Цветан Цветанов изтъкна, че България трябва да има ясна позиция и по отношение на Черно море, което трябва да бъде зона на сигурност. Той припомни, как преди години един бивш премиер обясняваше, че в това море трябва да има само яхти и платноходки, докато Кремъл го превръщаше в руско море.

 Добре е, че сегашното правителство използва парламента като инструмент за дебат и изясняване на важни теми за обществото. Преди две години това не беше възможно, ние прокарвахме руските интереси. Необяснимо е, че бивш премиер и енергиен министър не могат да кажат къде е пътната карта на „Балкански поток“, а министри провеждаха срещи с лица, попаднали в забранителния списък. За това отново давам Румъния за пример, която ни е съсед, но има ясна и последователна политика за значението и ролята на НОТО.