Цветанов: Нямам никаква зависимост, участвайки в политиката съм защитавал интересите на държавата

Цветан Цветанов

Цветан Цветанов

Нямам никаква зависимост, участвайки в политиката съм защитавал интересите на държавата. Това каза председателят на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов в предаването „Алтернативата“ по TV 1.  „Най-ниските нива на корупция и корупционен натиск са били 2010-2011 г. под 10%, по данни на Центъра за изследване на демокрацията“, изтъкна Цветанов.

„Когато има ясна политическа воля и когато има институционална подкрепа от всички институции може да има и по-голяма ефективност. Когато бях вицепремиер и министър на вътрешните работи заедно с немските ни колеги и с немското вътрешно министерство имаше един проект БОРКОР, който за съжаление не успя да види бял свят, след приключването на мандата, в който участвах пряко“, посочи Цветанов.

 „В политиката съм се ръководел от това да спазвам законите, да се боря срещу организираната престъпност, корупцията както като вицепремиер, така също с действията си като политик, когато се е налагало да гласувам съответните закони“, припомни той.

„Няма нито едно действие, което да съм предприел и да е в услуга на мен или на членове на семейството ми. И към настоящия момент, когато не бях активен в политиката в продължение на последната една година-година и половина няма нито един човек, който да е казал ето този бизнес аз съм си го взел за моето участие, което съм направил в политиката или да имам нещо, което ме свързва с определени фирми или компании. Няма такова нещо“, посочва Цветан Цветанов.

„Участвайки в политиката съм защитавал интересите на държавата и респективно на структурите на политическата партия, която съм представлявал. Когато сме получили доверието на хората трябва да дадем съответния отговор с политики, които трябва да правим. Имаше разминавания във вижданията ни с премиера Борисов и една от темите беше ДПС.

„Това, което направихме в Републиканци за България и ни различава от голяма част от другите партии е, че в нашето ръководство – в Изпълнителния съвет и в областните структури ще преобладават членове независимо от тяхната етническа принадлежност. Философията и силата на една партия е да бъде национално отговорна и да няма това разделение, което някой се опитва да противопостави българското общество“, посочи Цветанов.

Една от целите на ПП „Републиканци за България“ е демонтиране на хегемонията на ДПС.

„Със зам.-председател като Павел Вълнев – един успял човек, никой не си направи труда да види дали той и семейството му са били политически ангажирани в миналото. Бисер Вълнев е бащата на Павел Вълнев, през 2007 г. той беше кандидатът на ГЕРБ за изборите в Доспат. Тогава загубихме, защото бяхме в началото и нямахме тази подготовка и присъствие“, разказа Цветанов.

По думите му Павел и Румен Вълнев са направили нещо много сериозно за прозрачността и достъпа до свободна журналистика със създаването на телевизия BiT и телемоста Америка- България.

„Искаме да изградим национално отговорна партия, която да бъде с хоризонтално покритие на цялата страна. Да се подготвим за всеки един национален избор и да не работим кампанийно с определен фокус. Това, което ще ни отличава от другите партии е експертизата, която ще имат координаторите на експертните комисии в ПП „Републиканци за България“.

Попитан за позицията на Републиканци за България по повод главния прокурор – Цветанов каза, че от партията ясно е заявено, че е необходима реформа в съдебната система – една от които е, намаляване на мандата на главния прокурор и е предвидено да има нов ВСС, който в компетенциите си трябва да разгледа действията на обвинител номер 1.

Непроменена е позицията за оставки на главния прокурор Иван Гешев, на министър-председателя Бойко Борисов и разпускането на сегашния действащ парламент с председател Цвета Караянчева.

Цветанов потвърди усещането за управление на триумвират в лицето на Борисов-Гешев-Пеевски.

С политиките, които се правят през последните 1-2 години и с разпределението на обществения ресурс.

„Това са създадените държавни дружества с една единствена цел – да бъдат заобикаляни обществените поръчки за автомагистрали, за водните проекти, които са свързани. Това са неща, в които в момента има абсолютна непрозрачност в действията и в усвояването на тези публични средства“, посочи председателят на новосъздадената партия.

Той го определи като акцент на управлението през последната година и половина.

Цветанов изтъкна, че в предишното си качество не е бил в състояние да влияе на тези процеси, които са в компетентността на изпълнителната власт.

Цветан Цветанов каза, че може да даде отчет за всичко това, което е правил до момента.

Попитан какви са били отношенията му с Делян Пеевски категорично отговори: „Никакви!“.

„Не съм имал никакви отношения, които да са ме превръщали в зависим човек“, казва още Цветан Цветанов и допълни: „Съвестта ми е чиста, винаги съм гледал хората в очите и нямам никакви притеснения. Нито съм откраднал нещо, нито съм злоупотребил с власт – това, което направих в мандата, в който бях в изпълнителната власт имаше действително висока оценка за работата ни както в национален план, с европейските и американските ни партньори“.

Цветанов припомни за работата си по темите с отвличанията, за поръчковите убийства, за Хизбулла и отварянето на досиетата 2010г.

„Нека да си припомним за всичко това, което се случи. Правил съм много неща, за да помогна на хората в страната, когато съм имал своите приемни дни“, допълни той.

„Нямам никаква зависимост и не съм имал отношения с Пеевски. Ако съм имал някакви отношения днес може би щях да съм партньор в някой от бизнесите или да бъда бизнесмен с развиващ се бизнес както го правят някои“, даде за пример председателят на Републиканци за България.

Относно спекулациите за близост между Цветан Цветанов и Цветан Василев председателят на ПП „Републиканци за България“ заяви, че го е виждал два пъти в живота си.