Цветанов: От обслужените чужди интереси България няма газ, няма диверсификация и рискът от транзитната тръба е само за нас

Цветан Цветанов

Цветан Цветанов

"Каква ще е реакцията сега на Борисов, Дончев и Петкова, които бяха идеолозите и стратезите за реализирането на „Турски поток“ през България? 
Благодарение на тях българският данъкоплатец плати над 3 млрд. лв. за осъществяването му, макар и това да не допринесе за реалната диверсификация у нас, защото такава липсва", написа в профила си във "Фейсбук" лидерът на "Републиканци за България Цветан Цветанов по повод информацията, че на компанията оператор на "Турски поток" е отнет лиценза и той трябва да спре транзита на газ, което ще остави без доставки Сърбия и Унгария.

"От обслужените чужди интереси ще се окаже, че България няма да получава газ, няма диверсификация от други източници и рискът от транзитната тръба е само за българската страна", коментира още политикът.

Припомняме, че по-рано днес Faktor.bg публикува информация, че според вътрешни документи на компанията South Stream Transport B.V, с които разполага Радио "Свобода" нидерландска дъщерна фирма на "Газпром", която се занимава с експлоатацията и обслужването на газопровода "Турски поток" е с отнет лиценз.

От документите става ясно, че газопроводът фактически е трябвало да бъде спрян  на 17 септември, което означава, че Унгария и Сърбия може да останат практически без газ.

В писмо до ръководителите на структурните подразделения от 14 септември тази година изпълнителният директор на компанията Олег Аксютин се съобщава, че Централното управление на вноса и износа на Нидерландия информира компанията за отнемане на лиценза от 17 септември.

Аксютин заповядва да бъде прекратено изпълнението на всички договори, отнасящи се до техническото обслужване на газопровода, а транспортирането трябва да продължи само в авариен режим, за да не бъде допуснато увреждане на околната среда.

В друго писмо, подписано от отдела по договорите Деян Калайджиев, служителите се задължават да уведомят доставчиците на компанията за незабавното прекратяване на договорите. Изброени са и главните партньори, с които трябва да бъде спряно сътрудничеството.

По информация на медията, компанията е подала искане за нов лиценз, но никой не знае дали ще бъде издаден такъв.

По думите на източник на Радио "Свобода" ръководството на компанията прекрасно разбира ситуацията, но няма намерение да прекратява работа, нещо повече, опитва се да скрие проблемите с лиценза, за проблемите с разрешителното не е уведомена и турската страна.