Вицепремиер: Правителството все още не е взело решение за изгонване на руския посланик

Калина Константинова

Калина Константинова

"Правителството все още не е взело решение за изгонване на руския посланик Елеонора Митрофанова", съобщи пред БНТ вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова.

"До момента 160 000 украинци са преминали границите ни, 45 000 са поискали временна закрила у нас. За тази бежанска вълна се наложи да много бързо да предоставим възможност за закрила и хуманитарна помощ. Нямахме предварителна подготовка за това. Има обявени над 120 000 работни места в различни населени места", каза тя.

"Начинът на разходване на средствата за бежанците е ясно разписан. Тези средства се дават на хотелиерите, приютили украински бежанци. Това бе един успешен пример за публично-частно партньорство. В хотелите успяхме да предоставим убежище на майките с деца, бягащи от войната, от друга страна подпомогнахме и туристическия бранш, който бе силно засегнат от пандемията. Разходи за 10 милиона лева за нощувки са отчетени до момента. Средствата са от държавния бюджет, но ЕС има механизми за подпомагане на държавите, които приютяват бягащи от войната", обясни Константинова.