Владимир Русяев е вероятният руски шпионин на дипломатическо прикритие, осветен от ДАНС и прокуратурата

Дипломатът поднася цветя в Стара, Загора, снимка: БНР

Дипломатът поднася цветя в Стара, Загора, снимка: БНР

Руският шпионин в България, който Външно министерство обяви за персона нон грата, е Владимир Русяев. Вчера от съобщение на Прокуратурата  стана ясно, че той се е опитвал да подкупва с пари български граждани, включително и високопоставен държавен служител, за да придобие важна информация за ЕС и НАТО, представляваща държавна тайна. Именно заради това прокуратурата е разследвала Русяев по сигнал на ДАНС.

Руснакът се води официално първи секретар в посолството на Руската федерация в София. Името му се пазеше в тайна от Прокуратурата, ДАНС и Външно министерство, но бе обявено в разследване по случая, публикувано в украинското издание censor.net.ua. Информацията бе потвърдена и от руският сайт obozrevatel.com. До този момент Руското посолство отказва да посочи кой от деветте лице, посочени на сайта им като първи секретар, е уличеният в шпионаж от българските специални служби.  Владимир Русяев е заемал пост в дипломатическата мисия на Русия в София, който традиционно се свързва с ГРУ -  руското военно разузнаване. Русяев е бил офицер на прикритие и само преди година е сменил в България Александър Горенков, свой колега от ГРУ. 

Според украинското и руското издание уличеният в шпионаж дипломат  никога не е криел  връзките си с ГРУ. Включително  ги е демонстрирал по време на приемите в посолствата на приятелски страни. Русяев е участвал в много мероприятия на Руското посолство в България. Той присъства като официално лице на Русия за Деня на Победата – 9 май в Стара Загора, и заедно с ветерани от войната и русофили поднася цветя. На тържеството дипломатът казва: “Тази победа стана възможна благодарение на единството на народите и държавите по света“, съобщава през май БНР, публикувайки галерия от снимки.

Днес стана ясно, че  осветеният руски шпионин е отказал да напусне страната, въпреки директната нота от Външно министерство. Затова на посланик Макаров бе даден ултиматум за 24 часа Русяев да напусне България. Според източници от Външно министерство, предупреждението изтича утре в 10 часа.
По повод действията на българските институции посолството на САЩ публикува официалната си позиция: 

"Съединените щати оценяват високо последните действия на българското правителство в защита на суверенитета и независимостта на страната от зловредни влияния".

vladimir_rusyaev_uk.jpg

"Съединените щати оценяват високо последните действия на българското правителство в защита на суверенитета и независимостта на страната от зловредни влияния".