Военни с "Кугър" издирват падналия хеликоптер

Снимката е илюстративна

Снимката е илюстративна

За издирването на машината и спасяването на пилота е задействан екип военнослужещи с хеликоптер"Кугър", който лети по маршрута на изчезналата машина, съобщава БГНЕС.

Частният хеликоптер е нает от варненска фирма от Югозападно държавно предприятие да третира от въздуха нашествията на процесионка, която е заплаха за бора и иглолистните видове в района. Машината е пръскала до вчера, четвъртък, следобед. Тази сутрин към 7.30 часа хеликоптерът е излетял от стадиона на село Гърмен в посока Цалапица, Пловдивско. Връзката с пилота е изгубена минути след 8.00 часа.

Маршрутът на изчезналия хеликоптер минава по диагонал на целите Родопи. Територията е слабо населена и голяма част от нея е с гъста гора.

След като в ранния следобед днес машината не е кацнала в Цалапица, е подаден сигнал за изчезнал хеликоптер по трасето. Според протокола, когато в продължение на 4 часа не се установи връзка с пилот, машината се смята за паднала на земята.

От Министерство на отбраната информираха, че в 14.01 часа от авиобаза Крумово е излетял екипаж военнослужещи с вертолет „Кугар“, чиято мисия е търсене и спасяване.

Тази сутрин в района е имало още един хеликоптер - на Гранична полиция, който е изпълнил летателния си план.