Яне Янев: ВСС престава да съществува, ако шестима от членовете му подадат оставка

Яне Янев

Яне Янев

Висшият съдебен съвет може да спре да функционира, ако шестима от членовете му подадат оставки. За това предупреди по БНТ бившият депутат и председател на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев. По думите му Конституцията не е предвидила какво се случва, ако членовете на ВСС станат 16 при 17 нужни за вземане на важни решения.  Легитимен конституционен орган ли ще е тогава ВСС?. Не, не може да работи легитимно, това е отговорът, категоричен е Янев. Според него при 16 души ВСС престава да съществува изобщо.
Механизмът така е заложен в сегашната Конституция, че да няма как да не се случва арогантно политическо влияние. Съдебната власт винаги конюнктурно се слага на силните политици на деня.

Половината от назначенията в съдебната система се стават на базата на политически пазарлъци. Свидетел съм как всяка партия си слага едно лице, облечено в тога да представлява интересите и.

При тази криза най-лесният вариант е 6 човека от ВСС да подадат оставка, ще намерят повод и основание, и така казваме сбогом на този ВСС. Друг проблем е дали този парламент може да избере нов ВСС. В Конституцията няма ясно посочено, как действа правителството на правосъдната система, ако се създаде такъв прецедент. Ще настъпи хаос, но може да има и още по-лош сценарий – при тази съдебна криза да изпаднем и в политическа криза. Ще се отиде през юли на едни избори, с много ниска избирателна активност. Тогава държавата съвсем ще блокира. Ние вече сме държава на изтеклите мандати, допълни Янев.