Зико не изтрая и девет дни „траур”, обърна гръб на ГЕРБ и Борисов

Зико настройва с жестове мерника на почетния руски консул Гергов

Зико настройва с жестове мерника на почетния руски консул Гергов

Пловдивският кмет Здравко Димитров, по-известен като Зико, извъртя за пореден път следизборен финт, разграничавайки се публично от ГЕРБ и Бойко Борисов. Зико публикува тази седмица по всички медии под тепетата своя позиция, с която обясни, че не е кмет само на ГЕРБ, а на всички пловдивчани. Думите му идват само часове след като стана ясно, че ГЕРБ е първа политическа сила, но най-вероятно няма да може да състави правителство, защото останалите пет партии са против нея.

Промяната на политическия вятър е преориентирал и партийния мироглед на Зико. Сега той обяснява още, че бъдещият премиер на страната няма да дели кметове и ще подкрепя всички общини и нямало да ги дели по партийна принадлежност, както правел и Борисов.

В средите на ГЕРБ в Пловдив са възмутени от откровенията на Димитров: „Дори девет дена траур не трая, тръгна след победителите”, гневят се съпратийците му. В последната седмица преди вота бившият кмет на Пловдив Иван Тотев, който бе втори в листата на ГЕРБ и вече е сигурен депутат, критикува остро наследника си Здравко Димитров, посочвайки, че от десетте му заместника в общината няма нито един от ГЕРБ. Уредил е с постове все хора на разни лобита и задкулисни играчи. 

През ерата на ГЕРБ Здравко Димитров все се нагаждаше на топли местенца – областен управител, депутат, партиен лидер, а сега и кмет. Но когато не му беше изгодно се отказваше от партията на Борисов и сключваше съюз с противниците му от Реформаторския блок.

В навечерието на местните избори, структурите на ГЕРБ в Пловдив номинираха на преди позиции млади и образовани кандидати, но с едноличната воля на Борисов и подкрепата на дядо Николай и руския консул Гергов, Зико бе издигнат за кмет и се класира за важния пост с най-малката до сега обществена подкрепа.