Американски шериф е арестуван след убийството на съдия в Кентъки

Арестуваха областен шериф в четвъртък, след като се предполага, че е застрелял съдия от окръжен съд в южния американски щат Кентъки.

Шерифът на окръг Летчър Мики Стайнс е бил задържан във връзка със стрелбата в сградата на съда на окръг Летчър, съобщи АФП.

Местната телевизионна станция WKYT съобщи, че Стайнс е обвинен, че е застрелял съдията Кевин Мълинс в кабинета му. Губернаторът на щата Кентъки Анди Бешир потвърди стрелбата в публикация в X.

„За съжаление, бях информиран, че окръжен съдия в окръг Летчър е бил застрелян и убит в кабинета си този следобед“, заяви Бешир. „В този свят има твърде много насилие и се моля да има път към по-добро утре“.

Насилието с огнестрелно оръжие е често срещано явление в Съединените щати - страна, в която има повече огнестрелни оръжия, отколкото население.

По-рано този месец един мъж застреля и рани петима души на магистрала в Кентъки. Тялото на стрелеца беше намерено в сряда след 10-дневно издирване.

Въпреки че социологическите проучвания показват, че американците подкрепят повече ограничения върху оръжията, мощното лоби за права върху оръжията, конституционните защити и културата на страст към притежаването на огнестрелно оръжие означават, че опитите за ограничаване на правата върху оръжията винаги срещат твърда политическа съпротива. | БГНЕС