Анджей Дуда: Украйна трябва да получи покана за НАТО преди края на войната

Анджей Дуда, архив

Анджей Дуда, архив

Въпреки че Украйна няма да може да стане член на НАТО преди края на войната с Русия, тя трябва да получи покана за членство Алианса и да стартира процеса на присъединяване. Това подчерта президентът на Полша в хода на пресконференция с украинския си колега Володимир Зеленски в Давос, предава Polskie Radio, цитиран от БТА.

"Украйна трябва да получи покана за НАТО, което ще старира този процес. Това също е изключително важно за морала на защитниците на Украйна“ , обясни Дуда.

По думите му поканата ще стартира процеса на обсъждане на въпроса в парламентите на страните членки на НАТО. Полша и други западни страни призовават за продължаване на подкрепата за Украйна. Според Дуда това е ключов въпрос за сигурността в Европа.

 "Ако Русия спечели тази война, тя ще продължи агресивната си политика, а ако продължи агресивната си политика, тогава е почти очевидно, че ще атакува отново и ще имаме нова война като следствие от руската агресия“, предупреди президентът на Полша.

Дуда увери Зеленски в навечерието на посещението на премиера Доналд Туск в украинската столица, че Киев може да бъде спокоен за подкрепата на Варшава.