Борел: През 2022 г. не знаех колко силна ще бъде решимостта на Европа да помогне на Украйна

Премиерът на Украйна ми каза: Знаем, че ще ни нападнат и, че вие няма да дойдете да воювате на ваша страна. Но ще ни дадете ли оръжие за самоотбрана?

Жозеп Борел и Денис Шмигал

Жозеп Борел и Денис Шмигал

"Единственият начин да завърши войната е като се дадат на Украйна средства да изгони агресора", смята върховният представител на ЕС по външна и отбранителна политика Жозеп Борел.

В статия за германския Нandelsblatt той пише, че не е съгласен с мнението, че това само ще удължи войната и ще доведе до следваща ескалация.

"Докато европейците искрено се стремят към прекратяване на войната по пътя на преговорите, Русия ясно дава да се разбере, че ще продължи да извършва военни престъпления. Всички, които се опитаха да преговарят с Путин, си тръгнаха с празни ръце", пише Борел.

Той си припомня пътуването си през януари 2022 година в Донбас и на фронтовата линия седмици преди началото на пълномащабното нахлуване на Русия:

"Премиерът Денис Шмигал ми каза: "Ние знаем, че ще ни нападнат и, че вие няма да дойдете да воювате на ваша страна. Но ще ни дадете ли оръжие за самоотбрана?".

Честно казано не знаех какво да му отговоря, защото тогава не знаех колко силна ще бъде решимостта на Европа. Днес отговорът е прост и никой не се съмнява, че Европа се оказа на висота", признава Борел.

Превод: Faktor.bg