Британски политик: В Консервативната партия са налети най-малко 3,5 млн. паунда руски пари

Затова не е изненадващо, че правителството блокира обнародването на доклада за руска намеса във вътрешните работи на Великобритания

Борис Джонсън

Борис Джонсън

"Всеки, който действително иска да разбере защо правителството блокира доклада за намесата на Русия във вътрешните работи на Великобритания, трябва да се върне към 2009 година. Тогава аз бях министър по европейските въпроси и моят колега Марк Франсуа съвършено ясно даде да се разбере, че бъдещото правителство на консерваторите има намерение да "нормализира отношенията с Русия", пише британският политик Крис Брайънт в The Guardian.

"За да бъде изпълнена тази цел бяха необходими множество епизоди на доброволна амнезия от страна на министрите на Консервативната партия. Александър Литвиненко беше отровен с полоний във Великобритания, всички улики сочеха към Кремъл, но, както достатъчно откровено, заяви тогавашният министър на вътрешните работи Тереза Мей, причината, поради която тя блокира разследването беше, че то ще навреди на дипломатическите отношения с Москва. Всеки път когато поставях въпрос на Дейвид Камерън или Тереза Мей дали ще има санкции спрямо хората виновни за убийството на Сергей Магнитски, дали на тези хора ще бъде забранен достъп до Съединеното кралство, те отговаряха уклончиво", пише още Брайънт

"Така започна мощният приток на руски пари във Великобритания. Руските олигарси криеха тук парите си, започнаха и "инвестициите" в Консервативната партия. Понякога те идваха директно от олигарсите, например, Александър Темерко, търговец на оръжия. Понякога това правеха жените им, които получаваха британско гражданство, например, Любов Чернухина, чийто мъж е заместник-министър на финансите на Путин. Като цяло, руснаците са налели в Консервативната партия не по-малко от 3,5 млн. паунда от момента, в който Камерън дойде на власт, и не по-малко от 500 хиляди паунда само през последната година", твърди политикът.

"Затова не е изненадващо, че правителството е с твърдото намерение да блокира обнародването на доклада. А истината е, че Путин се намира във война със Запада.

Превод: Faktor.bg