Бугайски: "Отворени Балкани" са неоюгославски проект, Германия е готова да жертва Украйна

Януш Бугайски

Януш Бугайски

Руският президент Владимир Путин увеличава агресията си, която започна с анексирането на Крим и части от Донецка област през 2014 година. От години Русия се опитва да подкопае суверенитета на Украйна, но украинците решиха да защитят своята независимост. Мнозинството от гражданите подкрепя членството на страната в НАТО. Путин е решен да извърши натиск върху Украйна, но никой не знае как това ще стане.

Ако погледнете по-голямата картина на случващото се изглежда, че Путин е готов на пълна инвазия. Възможно е това да е някакъв вид натиск, за да се получат отстъпки от Украйна. Ако Русия нахлуе военно в Украйна, според мен това ще бъде огромна грешка за администрацията на Путин.

Преговорите между САЩ и Русия за положението в Украйна, всъщност това не са преговори, защото Путин и неговите хора поставиха неприемливи искания, включително и разпускането на НАТО по източния фланг и невъзможността други държави да се присъединят към пакта. Тези искания противоречат на Вашингтонското споразумение.

Това бе пропуск. Путин и неговите хора знаеха това, но бяха длъжни да изработят такъв номер по време на преговорите, за да изглежда, че те подават ръка и че са загрижени от разширяването на НАТО. Това е по-скоро вариант, при който Путин да може да каже: Америка не слуша, нямаше добро намерение при преговорите и при тази ситуация нямаме друг избор освен да действаме военно.

Европейският съюз /ЕС/ доказа, че е едно обединение на различни държави без истинска сплотеност и слаба външна политика. Великобритания, която снабдява украинците с противотанкови ракети, демонстрира повече европейско поведение от повечето страни от ЕС, които твърдят, че са големи европейци. Включително и Германия.

Британците са длъжни да заобиколят Германия, да прелитат през Полша за да доставят оръжие в Украйна. Точно Германия не позволява нейното въздушно пространство да се използва за доставка на военно оборудване, което е доста жалко. В продължение на десетилетия германското въздушно пространство е използвано за военни доставки на НАТО с цел защита на Германия. Днес Германия няма нито благоприличието, нито стратегическата визия поне да се опита да помогне на една европейска държава.

Ролята на Германия не е само неконструктивна, тя е дори регресивна, защото тя помага на Владимир Путин. Аз очаквам външната политика на новото управление в Германия да бъде още по-слаба от тази по времето на Ангела Меркел. От трите партии, които участват в управляващата коалиция, "Зелените" са най-шумни в защита на Украйна. Но, най-големият партньор в коалицията Социалдемократическата партия начело с канцлера Олаф Шолц, е известна със своята проруска позиция и се страхува от какъвто и да е сблъсък в Москва.

Социалдемократите с удоволствие ще отстъпят части от Украйна, за да си гарантират мир с Москва, вместо да защитават европейските принципи. Германците искат да действат както винаги. Само да припомня, че бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, днес е член на Управителния съвет в „Газпром“. Една част от германските официални лица са изкушени да получат ангажимент в руски компании. Това руско-германско партньорство много вреди на европейското единство, на европейската сигурност и в крайна сметка на трансатлантическият съюз. В Германия има хора, които се противопоставят на това , но за съжаление не са в управлението. Лично се надявах "зелените" да бъдат по решителни по този въпрос.

Напрежението в Украйна може да има сериозни последствия за положението на Балканите и по-специално в Босна и Херцеговина. Нестабилността на Балканите може да се използва за отвличане на вниманието от руската агресия в Украйна.

Ситуацията на Балканите е доста мрачна: Нерешен конфликт в Босна и Херцеговина, предизвикан от великосръбския проект на Александър Вучич, който има своите последствия и в Черна гора. Този проект Вучич реализира с помощта на църквата, чрез съществуващата там коалиция и националистическите партии и други екстремистки сръбски институции. Тази политика пречи на трайното решение на сръбско-косовския конфликт, който Белград с участието на Русия, няма желание да реши. Страхувам се, че е възможно Балканите да бъдат следващата жертва на руския империализъм. С други думи Путин може да се опита да отвлече вниманието на САЩ и съюзниците им от потенциалната война в Украйна с предизвикването на нова война на Западните Балкани. Според мен на този етап основната мишена сега е Босна и Херцеговина.

Специалният пратеник на Държавния департамент за Западните Балкани Габриел Ескобар прави огромна грешка с пропагандирането на инициативата "Отворени Балкани", която е ненужна, защото тя не решава ни вътрешните, нито пък междудържавните конфликти.

Всичко, което Белград и Москва подкрепят не е добра идея. Т.нар. инициатива "Отворени Балкани" има за цел да подобри имиджа на Сърбия и да увеличи нейното влияние. "Отворени Балкани" са някакъв неоюгославски проект създаден от Вучич. Шокиращо е как Албания се съгласи с това нещо. Албанските мотиви биха могли да бъдат икономически, дипломатически и в крайна сметка някаква териториална полза.

Източник: БГНЕС