Данните на 1,5 милиарда потребители на Фейсбук се продават на черния пазар?

Личните данни на 1,5 милиарда потребители на Фейсбук са били пуснати за продажба на черния пазар, съобщи интернет изданието Privacy Affairs, предаде БГНЕС. Според непотвърдени данни става въпрос за за имената, физическите и имейл адресите и телефонните номера на потребителите на социалната мрежа.

Изданието припомня, че в края на септември потребител на един от хакерските сайтове съобщи, че има достъп до базата данни на Фейсбук, която съдържа данни за 1,5 милиарда клиенти. Сега същата база данни се предлага за продажба, като може да се купи изцяло или частично.

Един от потенциалните купувачи съобщава, че му е било предложено да купи данните за милион потребителски акаунти във Facebook за 5 хиляди долара.

Това е най -голямото изтичане на данни на потребители на Фейсбук. Към момента няма официален коментар от Фейсбук. Трите социални мрежи - Фейсбук, Инстаграм и Уатсъп се сринаха. Повечето от сривовете са докладвани от потребители от САЩ и Обединеното кралство, както и от Канада, Холандия, Германия, Италия, Франция и други страни.

Самата компания обяви чрез Туитър, че е наясно с проблемите с достъпа и работи за възможно най -бързото нормализиране на нещата.