Държавният департамент на САЩ не предложи нови санкции срещу „Северен поток-2”

Държавният департамент на САЩ не предложи нови санкции в доклада си пред Конгреса за газопровода "Северен поток 2", предаде Bloomberg, цитирайки доклада, съобщава БГНЕС. Според агенцията Държавният департамент е споменал нарушението на американските ограничителни мерки от кораба „Фортуна” и неговия собственик KVT-RUS. Това може да означава налагане на санкции срещу тях. Но както корабът, така и компанията вече са в списъците на американските санкции по други обвинения. Отбелязва се също, че Държавният департамент не е предложил да наложи санкции срещу германски или други европейски компании, участващи в руския проект.

Според агенцията решението на САЩ да не предлагат нови санкции отразява намерението на държавния секретар Антъни Блинкън "да не оспорва" руската компания „Газпром” по този въпрос, за да не отчужди Берлин от Вашингтон. Докладът на Държавния департамент се появи със закъснение: крайният срок за представянето му в Конгреса беше 16 февруари.

Решението за ограничителните мерки е взето въпреки критиките в САЩ, че настоящата администрация е "мека" към Русия. В специално изявление членът на комисията по външни отношения в Камарата на представителите републиканецът Майкъл Маккол нарече предложенията "напълно неадекватни". "Намеренията на Конгреса са ясни, те не могат да бъдат пренебрегнати: задължителните изисквания в последните два бюджета за отбрана, подкрепени от двете партии, са предназначени да спрат завършването на злокачествения руски тръбопровод", заяви конгресменът.