Der Spiegel: Меркел се надява да се договори с Байдън за "Северен поток-2"

"Канцлерът Меркел се застъпва за спорния газопровод "Северен поток-2" и се надява да обсъди с Джо Байдън търговските отношения на американската нефтена промишленост с Русия. В същото време шефовете на големите германски компании искат да спрат строителството на газопровода", пише списание Der Spiegel.

"Нейната позиция към проекта не се е променила", заяви Меркел този четвъртък в Берлин.

И въпреки, че тя поиска незабавното освобождаване на Алексей Навални, тя потвърди, че арестът му няма да промени позицията и към "Северен поток-2".

"Тя се надява да намери решение в преговори с Байдън. Иска да обсъди в Вашингтон и какви икономически отношения с Русия в газовата сфера са приемливи за САЩ и кои не", пише изданието и добавя, че Меркел е критикувала американските санкции срещу газопровода.

"Но отравянето на Навални доведе до промяна на отношението към Русия в средите на германската икономика. Почти 50% от ръководителите на германските компании подкрепят спирането на работата по газопровода. Против него се изказват 3 от 4-има ръководители в електронната промишленост, но в химическата те са едва една трета. Като се има предвид зависимостта на химическата промишленост от вноса на нефт, това не е изненада", коментира Der Spiegel. 

Превод: Faktor.bg