Докато Радев си пази старите бракми, Полша дава нови 20 изтребителя на Украйна

Докато президентът Румен Радев продължава да се сърди на Володимир Зеленски и да поддържа тезата за отказ за изпращане на оръжие към Киев, Полша може да предостави на Украйна още 20 изтребителя МиГ-29, заяви украинският посланик в страната. „В момента обсъждаме с полската страна конкретния график, количеството и изпълнението на тези споразумения за обучение на украински пилоти в Полша“, добави той, предаде news.yahoo.com.

Полша и Словакия бяха първите страни от НАТО, които предоставиха бойни самолети на украинските защитници. На 23-ти март Словакия прехвърли четири съветски изтребителя МиГ-29 в Украйна. На 17 април беше съобщено, че Словакия е доставила всичките 13 обещани изтребителя МиГ-29 на Украйна. На 8 май министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак съобщи, че страната му вече е предоставила на Украйна 10 изтребителя МиГ-29.

Заместник-началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Алексей Хромов съобщи на 15 юни, че самолетите МиГ-29 Киев, получени от Полша и Словакия, вече са на въоръжение. Ние носим гласа на Украйна в света. Подкрепете ни с еднократно дарение или станете меценат!