Доставката на повече боеприпаси и дронове за Украйна е "спешна необходимост"


Доставката на повече боеприпаси и дронове за Украйна е "спешна необходимост", заяви вчера пред АФП Седрик Перен, председател на комисията по отбрана на френския Сенат, след завръщането си от проучвателна мисия в Киев, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Същественият извод, който си направихме от това пътуване, е спешната необходимост да ги снабдим с боеприпаси и безпилотни летателни апарати", заяви той, след като прекара една седмица в Полша и Украйна с делегация от френски сенатори, за да потвърди солидарността на Франция с Киев и подкрепата за усилията му в навечерието на втората годишнина от руската инвазия.

"Руснаците се опитват да ги изтощят, като всеки ден изстрелват хиляди 155-милиметрови снаряди на бойното поле ... и понякога жертват по хиляда дрона на ден" срещу украинците, твърди Седрик Перен, чиято делегация разговаря с украинския министър на отбраната Рустем Умеров, шефа на военното разузнаване Кирило Буданов и  съветника по външната политика на президента Володимир Зеленски Игор Жовква.

"Сражавайки се за своята земя, украинците се борят и за сигурността на цяла Европа. Историята се пише от победителите. Ако Владимир Путин победи, той ще наложи своите правила на играта", предупреждава сенаторът, който призовава френската отбранителна индустрия да се мобилизира.

"Франция произвежда 20 000 155-милиметрови снаряда годишно, но това е недостатъчно", коментира сенаторът в момент, когато Париж поиска от производителите си да възприемат логиката на "военната икономика", за да могат да доставят боеприпаси на Украйна и да попълнят френските запаси.

В същото време, що се отнася до дроновете, "имаме нужда от масово производство и самопожертвователност. В момента сме в процес на промяна на софтуера ни, но това е спешно", подчертава Перен.

Комисията по външни работи и отбрана на френския Сенат ще публикува доклад за тази мисия в Украйна на 17 януари, посочва АФП.