Две от дерайлиралите цистерни с амоняк при Пирот още не са обезвредени и вдигнати от линията


Екипите по обезвреждането на дерайлиралиет цистерни с амоняк при жп катастрофата при Пирот работят двадесето денонощиеСнимка: Пирот Плюс
Остават да бъдат вдигнати две от дерайлиралите цистерни с амоняк от жп катастрофата на 25 декември при Пирот, Сърбия, пише местният портал "Пирот плюс". Снощи беше вдигната една от 40-тонните цистерни, днес работата на екипите продължава, като операцията по извеждането и на останалите цистерни ще приключи вероятно утре.

Обезвреждането на четирите дерайлирали цистерни с амоняк продължава вече двадесети ден, като работата на екипите се натъква на големи трудности - последно имало скъсване на въжета и ленти, с които се връзват и вдигат цистерните от двата жп крана, докарани от България миналия петък, чиято товароподемност е общо 250 тона.

След като в близкото с. Бело поле закараха най-проблемна цистерна, от която амонякът беше претоварен на автоцистерни, местните сигнализираха вчера за силна миризма на амоняк и цистерната, която вече е празна, беше преместена на друго място. Замерванията не показват завишени показатели на амоняк в атмосферния въздух нито във водите на река Нишава.

Извънредното положение в град Пирот и в община Бела паланка, въведено часове след катастрофата, остава в сила до пълното обезвреждане на засегнатия от жп катастрофата участък, обяви кметът на Пирот Ненад Васич, който оглавява  общинския кризисен щаб.