Е. Стайкова, НБУ: Има риск малки и шумни групи да доминират над демократичните мнозинства

Евелина Стайкова

Евелина Стайкова

„Солидарни протести и контрапротести по случая "Джордж Флойд" имаше на много места по света. Важно е обаче да се разграничават мирните протести срещу несъвършенствата на системата от разрушителните действия, които граничат с вандализъм“, коментира пред БНР Евелина Стайкова, доктор по политически науки и преподавател в Нов български университет.

„Във времето, в което живеем, има риск малки, шумни групи да доминират с публичност над демократичните мнозинства“, посочи тя.

„Един от възможните пътища за радикализиране на демокрацията е през градовете, през техните политики и възможностите за включване на гражданите в управлението на града.“

„Целта на контрапротестите, според нея, е обезличаването на гражданския протест и замаскирането на каузата, зад която са застанали убедените в нея граждани“.

„Гражданинът и този, който е стимулиран да се включи в контрапротест, се различават по автентичността на намеренията си и по убедеността в каузата, която защитават или в събитието, което биха искали да променят“, каза още Стайкова и добави:

„Един адекватен отговор на граждански протест би бил намирането на нови механизми за участие в управлението, така че да могат гражданите да изразяват своята позиция по други, по-мирни начини, а не създаването на множество центрове, които да шумят и да замаскират това, което се случва, с контрапротестите.“