Експерт: Руската "хуманитарна" мисия в Италия всъщност се използва от ГРУ за събиране на данни

"Руската военна мисия, която се намира в Италия под предлог, че помага за борбата с коронавируса, събира тайно жизненоважни разузнавателни данни", предупреждава британски експерт, цитиран от The Telegraph.

Екипът, съставен от близо 100 руски военни, включително и експерти по химическа и биологическа война, пристигна в Италия миналата седмица със собствено оборудване.

"Но тази мисия предизвика подозрения в италианските политически и военни кръгове. Според тях, "80% от оборудването донесено от руснаците е "безполезно" и се използва като предлог за намеса", пише вестникът.

"Водещ британски експерт по химическа и биологическа война смята, че контингентът най-вероятно включва офицери от военното разузнаване ГРУ, които използват мисията в Италия като възможност да съберат сведения за всичко - от военни до транспортните системи", твърди The Telegraph.

"Невероятно е, че на руснаците беше разрешено да влязат в страна от НАТО, след като нямаше никаква необходимост от допълнителни химически, биологически и радиологични расурси. Най-малко те се нуждаят от остарялото руско оборудване", смята Хамиш де Бретон Гордън.

"Фактът, че мисията се ръководи от генерал Сергей Кикот също поражда подозрение", казва още той.

Превод: Faktor.bg