Експерти: Путин отвори вратата пред епидемията, цената, която ще плати Русия ще е колосална

Медиците сега се готвят за взривно разпространение на коронавируса в Русия, на принципа на ядрената реакция

В телевизионно обръщение, което руснаците очакваха повече от седмица с надеждата да чуят от него мерките срещу коронавируса, президентът Владимир Путин не каза нищо за карантина и засилване на мерките против инфекцията, която вече уби над 20 хиляди души в световен мащаб, пише днес https://www.newsru.com/.

"В момент на огромно национално изпитание Путин фактически не каза нищо нито за хората, нито за тяхното здраве, нито за чудовищната заплаха надвиснала над страната. Той не каза нищо и за заболелите и починалите в Русия", коментира бившият икономически съветник на Путин Андрей Иларионов.

Той не каза какво се прави за ограничаване на разпространението на епидемията, какво ще правят държавните институции, какво трябва да праовят гражданите. Той даже не призна наличието на епидемията от коронавирус в Русия", допълва Иларионов.

"За разлика от другите лидери, които непрекъснато се появяват пред гражданите си и обявяват мерки и усилия за спасяването на живота на хората, Путин много и с увлечение говори за неща, които нямат отношение към епидемията. Той не обяви нито една мярка, която ще бъде предприета за ограничаването на болестта в Русия и така, на практика, той отвори вратата пред смъртоносната инфекция. Цената, която ще платим за тази неадекватност ще бъде колосална", прогнозира Иларионов.

"Медиците сега се готвят за взривно разпространение на коронавируса в Русия, на принципа на ядрената реакция", заяви пред телевизия "Россия-1" едипемиологът професор Николай Малишев.

"Огромно количество хора ще заболеят, огромно количество ще имат нужда от медицински грижи", прогнозира той и добавя, че седмицата, карантина обявена от Путин е неефективна.

Според експерта, тя трябва да бъде минимум 12 дни, защото е доказано, че 98% от случаите се изявяват в този срок.

"Самата реч на Путин не беше толкова за вируса, колкото против падането на собствения му рейтинг", коментира и експертът от Московския "Карнеги център" Татяна Становая.

По неофициална информация, източници в правителството са коментирали, че ситуацията в Русия е подобна на тази в Испания, но официално властите продължават да твърдят, че не са необходими строги мерки.

Превод: Faktor.bg