Евродепутати разследват обхвата на руска намеса в работата на институцията

След обвиненията, че член на Европейският парламент е заговорничил с руските служби за сигурност, евродепутатите се захващат с разследване на този и други случаи за намеса съобщава Euronews Bulgaria.

"Ние имаме изключително сериозна активност на разузнавателни служби на Русия, Китай и други държави, които искат да променят обществени нагласи чрез използването на служители, на депутати, на хора на важни, ключови позиции – включително и в разузнавателни служби на страните членки – които да подготвят почвата за промяна в електоралните нагласи", заяви евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

"Институцията е обект на опити за влияние от много и различни страни. Неслучайно, в „Катаргейт“ бяха намесени и други държави като Мавритания, Мароко, Алжир. Не е изолирано явление, Петър Витанов, ПЕС.

"Изглежда, че пипалата на Русия са много дълги. И тук от много време говорим как ЕС трябва да бъде защитен от такива атаки – най-вече, през своите институции. Изключително тревожно е това, което се случва – както в България, така и в Европейския парламент. Ако искаме да защитим демокрацията си, трябва да бъдем в състояние да гарантираме нейното функциониране. А когато информацията се изнася от „кухнята“ на Европейския парламент, притесненията са абсолютно релевантни", коментира Илхан Кючук, „Обнови Европа“.