ФАЦ: Западът трябва ясно да покаже на Путин къде минава червената линия

Владимир Путин

Владимир Путин

Райнхард Везер, "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", Дойче Веле

Когато руските военни части, разположени през последните седмици по границата с Украйна, се завърнат обратно в базите си, напрежението в региона ще спадне. Но още е рано за успокоение. Едва в течение на следващата седмица ще знаем дали тези войски наистина ще бъдат изтеглени. 

Военната техника остава

Допълнителен фактор на несигурност през следващите месеци ще бъде и това, че значителна част от разгърнатата там военна техника ще остане чак до септември край границата с Украйна – заради планираните големи маневри „Запад-2021". Това, което при всички случаи остава, е въпросът какво целеше Кремъл с тази военна демонстрация на сила. Вследствие на уж планираното прекратяване на ученията сега във всеки случай отпада основателността на твърденията на Москва, че Русия е искала да гарантира сигурността си по време на маневрите на НАТО „Defender Europe-2021" в Югоизточна Европа. Тъй като тези маневри ще се състоят едва през май, когато руските войски отдавна трябва да са се върнали в казармите си.

За червените линии

Да държи Запада в неизвестност е част от сметките на Путин - това беше и посланието на тази част от обръщението му пред двете камари на парламента в сряда, в която той говори за червените линии на Русия, които ще бъдат дефинирани според конкретния случай. Западът би трябвало да отговори с обратното на това: да отправи ясни съдържателни послания към Москва, сочещи къде точно преминават червените линии, които тя не бива да прекрачва.