Гърция с демарш до руския посланик във връзка с експулсирането на дипломати


Гърция направи демарш пред руския посланик в Атина във връзка с експулсирането на осем гръцки дипломати от Русия, съобщи агенция AMNA.

Демаршът е връчен от главния секретар на гръцкото външно министерство, се казва в изявление на ведомството. Уточнява се, че руските действия са непропорционални на мерките, които Гърция е обявила срещу конкретни руски дипломати. Руснаците са били експулсирани като персона нон грата е поради дейността, която са извършвали и която е в разрез с Виенските конвенции за дипломатическите и консулските отношения, се казва в съобщението.

От друга страна, експулсирането на гръцките дипломати няма никакво съществено основание, освен да послужи като непропорционално отмъщение, заяви министерството, като подчерта, че гръцките дипломати по никакъв начин не са нарушили Виенските конвенции.

Министерството на външните работи протестира и срещу съдържанието на неотдавнашните изявления на руски официални лица, които според него трябва да избягват обобщения и обвинения срещу Гърция, които не могат да бъдат проверени.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова преди дни заяви, че изгонването на осем гръцки дипломати от Москва "е необходим отговор на недружелюбните действия на гръцката страна", а изгонването на 12 руски дипломати от Гърция тя определи като "безпрецедентно".

Според нея, с тези свои действия Гърция се стреми да бъдат отслабени „руските дипломатически представители и да се възпрепятства във възможно най-голяма степен естествената им дейност, въз основа на измислен повод".

Захарова каза също, че "сегашното правителство на Гърция е преминало към по-голяма ескалация, като е развило шумна кампания в средствата за масова информация, публикувайки лични данни на тези хора" - "неетична тактика, която ние естествено няма да копираме".

Тя подчерта, че "взаимните експулсирания не са били избор на Москва" и че въпреки намаляването на персонала, руското посолство в Атина и руското генерално консулство в Солун ще продължат да работят както обикновено, съобщава БГНЕС