"Газпром" замесен в голям шпионски скандал между Турция и Русия

Турските спецслужби са арестували заместник-управляващия директор и още петима служители на компанията Bosphorus Gaz, която да 2018 година беше собственост на "Газпром" и един от най-големите купувачи на руски газ.

Емел Озтюрк и нейните подчинени са заподозрени в политически и военен шпионаж.

Както съобщават турските медии, те са били заловени в момент на предаване на "конфиденциална информация на агент на голяма чуждестранна енергийна компания".

Разследването се води от Националното разузнаване на Турция и Управлението за борба с финансовите престъпления.

Следствието твърди, че Озтюрк, като минимум от април 2020 година, е била в контакт с трима представители на чуждестранна компания, на които е предавала информация за обемите и цените на закупувания от Турция природен газ. Вредата от нейната дейност се оценява на милиарди долари.

Independent Commodity Intelligence Services, позовавайки се на свои източници, съобщава, че става дума за руската държавна енергийна компания "Газпром". По тяхна информация, на руския монопол са предавани данни и за газовите находища в Черно море.

"Шпионският скандал застрашава преговорите за удължаване на договорите за доставки на руски газ в Турция4, казал източникът на ICIS.

Лицензът на Bosphorus Gaz може да бъде отнет.

Припомняме, че Турция практически напълно се отказа от руския газ, като го замени с газ от Азербайджан.

Превод: Faktor.bg