Ген. Събев: Занапред може да се наложи международен военен ескорт през Червено море

Не става въпрос за пиратска, а за политическа акция в подкрепа на "Хамас", каза Събев

Съби Събев

Съби Събев

Отвлеченият кораб с двама българи на борда и опитите за преговори с похитителите коментира ген. Съби Събев пред Нова нюз.

Той посочи, че хусите задържат кораби на израелски бизнесмени или на борда им има израелски граждани, но в случая няма израелци, а похитителите обявиха, че ще се отнасят със задържаните като „гости“.

"Усложнява се преминаването през Червено море, а оттам е пътят на голяма част от международната търговия, заяви Събев, и допълни, че занапред може да се наложи международен военен ескорт. За пръв път се използва хеликоптер, реално това са командоси, добре въоръжени, използвали са и бързоходни катери", каза генералът.

"На този етап няма как са се атакува тази част от Йемен, която се контролира от хусите и ще се търси дипломатическо решение на казуса. Вероятно не става въпрос за пиратска, а за политическа акция в подкрепа на „Хамас“", поясни той и добави, че ако ситуацията се задълбочи, международната общност може да вземе по-крути мерки.

Събев коментира и изявлението на „Хамас“, че са близо до споразумение за примирие с Израел. Той посочи, че „Хамас“ са притиснати от израелските сили, търсят опция за отдих, който ще им послужи за прегрупиране, ще преговарят, ще се опитват да изнудват.