Германия обвини свой офицер в шпионаж в полза на Русия


Германската федерална прокуратура съобщи днес, че е повдигнала обвинения срещу офицер от службата за военни поръчки, за опит за предаване на секретна информация на руското разузнаване, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Германският гражданин, идентифициран от прокуратурата единствено като Томас Х., е задържан през август. Той е обвинен, че от май миналата година по собствена воля на няколко пъти е влизал в руското консулство в Бон и в посолството в Берлин, предлагайки сътрудничество.

Германските власти предупреждават, че страната, която е един от най-големите доставчици на военна техника за Украйна, е важна цел за руските шпионски операции, които са се засилили от началото на руската инвазия в Украйна през 2022 г.

Федералната прокуратура съобщи, че в един от случаите Томас Х. е предоставил информация, придобита в рамките на работната му дейност с намерението да я предаде на руските разузнавателни служби.

Домът и работното място на задържания са претърсени. Прокуратурата не уточни естеството на информацията, която той се е опитал да прехвърли на Москва.