Германия: Повишен риск от ислямистки атаки


Ръководителят на вътрешното разузнаване на Германия предупреди, че рискът от ислямистки атаки е "реален и най-високият, отколкото е бил от дълго време" заради войната между Израел и Хамас, предаде АФП.

"Виждаме призиви в джихадисткия спектър за нападения и за това „Ал Кайда“ и ИДИЛ да се закачат за близкоизточния конфликт", каза Томас Халденванг в изявление.

Потокът от изображения онлайн, свързани с войната, предизвикан от нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври, в съчетание с фалшиви новини, може да подейства като катализатор за радикализация, каза той.

Палестинците или мюсюлманите са представяни като "жертви на Запада" в някои от тези публикации в социалните медии, които понякога носят и антисемитско съдържание.

"Ситуацията се изостря от чуждестранни държавни субекти, които се възползват или се стремят да стимулират това настроение", предупреди Халденванг, председател на Федералната служба за защита на конституцията на Германия.

Халденванг не посочи примери за държавни актьори, но добави, че общото виждане на различните екстремистки групировки за Израел като враг поражда "нови връзки и може да доведе до силно сътрудничество в определени случаи", предупреди той.

Германските власти вече обявиха, че засилват сигурността на евреите и еврейските институции след нападението срещу Израел на 7 октомври.

Берлин също така работи за предотвратяване на евентуални нападения по време на големи събития, каза Халденванг.

По-рано този месец Германия издаде забрана за дейности на Хамас и на организации, свързани с групировката, припомня БГНЕС