Германският президент поиска прошка от полския народ 80 години след началото на Втората световна война

Прекланям глава пред полските жертви от германската тирания

Франк-Валтер Щайнмайер

Франк-Валтер Щайнмайер

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер поиска прошка от полския народ за най-кървавия конфликт в човешката история, по време на церемония в полския град Велюн, където паднаха първите бомби след началото на Втората световна война преди 80 години, предава AFP. „Прекланям глава пред жертвите от атаките над Велюн. Прекланям глава пред полските жертви от германската тирания. Искам прошка.“, каза Щайнмайер на полски и на немски език по време на церемонията.

Президентът Румен Радев и редица световни и европейски лидери ще бъдат в Полша за участие във възпоменателна церемония по повод 80-годишнината от началото на Втората световна война. Президентите на Полша и Германия Анджей Дуда и Франк-Валтер Щайнмайер откриха с минута мълчание церемонията тази сутрин в 4,40 - в точния час, когато според оцелелите са паднали първите бомби на германската авиация, отнемайки живота на мирни граждани. 

На 1-ви септември 1939 година германският боен кораб „Шлезвиг-Холщайн“ стреля срещу гарнизон с полски войници, позиционирани на полуостров Вестерплате. Атаката бележи началото на война, която ще отнеме през следващите години живота на милиони и ще бъде запомнена като най-ужасяващият конфликт в историята на човечеството.

Полският президент Анджей Дуда покани лидерите на държавите от ЕС, НАТО и Източното партньорство, както и генералният секретар на ООН за церемонията. Основните възпоменания започват тази сутрин на площад „Пилсудски“ във Варшава, където се намира гробът на Незнайния войн.

Полският президент Анджей Дуда и германският му колега Франк-Валтер Щанмайер ще участват  в церемония и в град Велюн в централна Полша. Велюн е първият град, който пада под ударите на германските нацисти.