Германското правителство се е съгласило да изпрати поне една рота танкове "Леопард 2" на Украйна

Германският канцлер Шолц е решил да позволи и на други държавида направят това


Германското правителство се е съгласило да изпрати поне една рота танкове „Леопард 2A6“ на украинските въоръжени сили. Очаква се доставките да бъдат официално обявени още тази седмица, съобщи „Шпигел“.

„Германия дава зелена светлина за изпращане на „Леопард 2“ на Украйна, съобщи от своя страна и CNN.

Германският канцлер Олаф Шолц е решил да позволи и на други държави като Полша да направят това, съобщи още „Шпигел“.

Други съюзници, например в Скандинавия, възнамеряват да се присъединят към Германия и да доставят свои танкове „Леопард“ на Киев, съобщава изданието.

Танковете вече са започнали да пристигат от складовете на Бундесвера, съобщи изданието. Възможно е в средносрочен и дългосрочен план да бъдат подготвени за транспортиране и други германски бойни танкове.

Според "Шпигел" решението на германското правителство очевидно е било предшествано от интензивни консултации между ФРГ и други украински съюзници. Те са продължили няколко дни. Според информацията са проведени преговори, включително със САЩ.

На 18 януари германският канцлер Олаф Шолц и президентът на САЩ Джо Байдън проведоха телефонен разговор. Шолц е заявил, че би се съгласил да предаде танкове на Украйна, ако САЩ започнат да доставят M1 Abrams.

Днес „Уолстрийт Джърнал цитира източници от Пентагона и Белия дом, според които администрацията на президента на САЩ е склонна да приеме решение за изпращане на Украйна на 10 до "значителен брой" танкове M1 Abrams, пише БГНЕС