Хамас пое отговорност за стрелбата в Йерусалим


Хамас пое отговорност за стрелба в Йерусалим, при която загинаха трима души, малко след удължаването на примирието между Израел и ислямистката групировка, която управлява Ивицата Газа, предаде АФП.

Полицията съобщи, че двамата стрелци, извършили нападението, са от анексирания Източен Йерусалим и са били застреляни на място, близо до автобусна спирка в западната част на града, където няма контролно-пропускателни пунктове.

"Двама терористи пристигнаха с автомобил, единият от тях въоръжен с М-16, а другият с пистолет, и откриха огън“, заяви пред репортери на мястото на инцидента началникът на йерусалимската полиция Дорон Торгеман.

Двамата въоръжени лица са били застреляни "след нападението от двама войници на ЦАХАЛ (израелската армия), които не са били на служба, и още един цивилен, който е стрелял по тях", се каза в изявление на полицията.

"При полицейското претърсване на колата на терористите са открити боеприпаси и оръжие", се допълва в изявлението.

Говорител на полицията идентифицира убитите като 73-годишния равин Елимелех Васерман, заедно с Хана Иферган, 67-годишна, и Ливия Дикман, 24-годишна.

В изявление, публикувано часове по-късно, в което поема отговорност, Хамас нарече нападението "естествен отговор на безпрецедентните престъпления на окупатора в ивицата Газа и срещу децата в Дженин", в окупирания от Израел Западен бряг.

Израелският президент Исаак Херцог заяви на среща с гостуващия държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен, че стрелбата е пример за "безкрайната война, която водим срещу терористичните организации, особено срещу Хамас".

Блинкен също нарече това поредно напомняне за заплахата, пред която "израелците са изправени всеки ден".

Хамас идентифицира нападателите като братята Мурад Немр, на 38 г., и Ибрахим Немр, на 30 г., като заяви, че те са членове на въоръженото му крило, базирано в Източен Йерусалим.

Полицията съобщи, че нападателите са били хвърляни в затвора от Израел в миналото.

На кадри, разпространени в социалните медии и излъчени по израелската телевизия, се вижда как двама мъже излизат от бял автомобил и откриват огън по хората, чакащи автобус, преди да се намесят служители по сигурността и случайни минувачи, които отвръщат на огъня.

В изявление, публикувано в Telegram, министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви, че бързите действия на неслужилите войници и цивилни граждани са "предотвратили още по-сериозно нападение".

"Моето правителство ще продължи да разширява разпространението на оръжия сред гражданите", добави той.

Междувременно двама израелски войници бяха леко ранени при нападение с таран на контролно-пропускателен пункт на Западния бряг, съобщи армията и добави, че "войниците на мястото са застреляли и неутрализирали нападателя".

"Войниците бяха евакуирани в болница, за да получат медицинска помощ", се каза в изявлението, като се отбелязва, че силите "претърсват района за допълнителни заподозрени".

Насилието на Западния бряг нарасна след нападенията на Хамас в южната част на Израел на 7 октомври и ответната атака на Израел срещу групировката в ивицата Газа.

Преди две седмици израелски войник загина, след като беше прострелян при нападение срещу контролно-пропускателен пункт на входа на тунел, свързващ окупирания от Израел Западен бряг с Йерусалим.

Други петима израелски служители по сигурността също бяха ранени, като израелската полиция застреля и тримата нападатели.

За това нападение се обяви и въоръженото крило на Хамас - бригадите "Езедин ал Касам", съобщава БГНЕС