Хилари Клинтън: Забавянето на доклада за руска намеса при референдума за Брекзит е вредно, необяснимо и срамно

Хилари Клинтън нарече забавянето от Даунинг стрийт на доклад за потенциална руска намеса в британската политика „вредно, необяснимо и срамно“, цитира думите й британският вестник The Guardian.
Кандидатът за президент на САЩ през 2016 г. заяви пред изданието, че е „невероятно изненадващо и неприемливо, че във вашата страна има правителствен доклад за руското влияние и сегашното ви правителство не го публикува“, цитира "Фокус".

Потенциално взривоопасният доклад на Комисията за разузнаване и сигурност вече е одобрен от разузнавателните агенции. На Даунинг Стрийт беше изпратен окончателен проект на 17 октомври и се е очаквало доклада да бъде публикуван до края на миналия месец.
Въпреки това, офисът на премиера посочи, че парламентарният доклад няма да бъде публикуван преди изборите, като се позова на процес на подписване, който може да отнеме шест седмици. Председателят на комисията Доминик Грийв нарече решението за забавяне на публикуването „зашеметяващо“.
Клинтън каза: „Искам да кажа, кои си мислят , че са те, за да крият такава информация от обществеността, особено преди избори?“
„Е, ще ви кажа кои са те. Те смятат, че те са всемогъщите, силни мъже, които трябва да управляват“, каза тя, свързвайки потискането на доклада с нарастващия авторитарен обрат на западните лидери.
Докладът разглежда конкретно опитите на Русия да повлияе на резултата от референдума за Брекзит през 2016.
Това, че е имало руско влияние в президентската кампания през 2016 г., сега е широко известно - макар и отречено от Доналд Тръмп, който го описва като „измама“.
Клинтън каза: „Някой ми каза:„ Престани с руснаците “. „Казах:„ Ще оставя руснаците, когато руснаците ни оставят нас “. Така се чувствам."
Тя остави отворена възможността да се кандидатира за президентски мандат през 2020 г. „Бих била добър президент, така че очевидно това живее в някъде в главата ми. Ще направя всичко възможно, за да се уверя, че ще пенсионираме сега действащия“.
Говорейки по-рано, в зала за кралски фестивали в Лондон в неделя, Клинтън каза, че се страхува да не види у Великобритания „някакво свиване и завиване навътре“.
Тя заяви, че е разтревожена от това, че Великобритания се опитва да се „отдели от Европа във време, когато демокрациите трябва да се съюзяват, защото ние наистина сме под натиск от диктатури и авторитарни режими“.
„Имаме президент, който се възхищава на диктаторите и се възползва от тяхната помощ и прави всякакви луди неща. Така че ние се нуждаем от вас, за да бъдете здрав член на това партньорство и за напред.“