Икономист либертарианец ще бъде следващият президент на Аржентина

Хавиер Милей, снимка: БГНЕС

Хавиер Милей, снимка: БГНЕС

Либертарианец икономист Хавиер Милей ще бъде следващият президент на Аржентина, след като постигна изборна победа с 55 процента над центриста Серхио Маса, който призна поражението си.

Хавиер Милей даде заявка в победната си реч, че "започва краят на упадъка" и началото на "възстановяването на Аржентина":

"Днес слагаме край на обедняващия модел на богопомазаните, при който малцина са облагодетелствани, а голямата част от аржентинците страдат. Днес приключваме с идеята, че държавата е поделена между политиците и техните приятели. Днес отхвърляме схващането, че извършителите са жертви, а жертвите - извършители."

Милей спечели доверието на аржентинците с обещания за "шокова терапия" срещу хроничната инфлация, липсата на реални работни места, бедността и несигурността. Той ще встъпи в длъжност на 10 декември, като ще замени досегашния държавен глава Алберто Фернандес.

Новоизбраният президент (53 г.) е политически новак, но успя да преобърне аржентинската политика, изтласквайки традиционните партии, управляващи през последните десетилетия, които бяха наказани от гласоподавателите на фона на разрушителна икономическа криза, отбелязва АФП.

Политик с радикални идеи води в проучванията преди президентския вот в Аржентина
САЩ и "поздравяват новоизбрания президент на Аржентина Хавиер Милей за изборната му победа", заяви държавният секретар Антъни Блинкън, който приветства "високата избирателна активност и мирното протичане на вота". По думите му тези избори са свидетелство за силата на "аржентинските изборни и демократични институции".

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, с когото сравняват Милей, също поздрави новоизбраният държавен глава, заявявайки, че той ще "направи Аржентина отново велика" в аналогия със слогана на Тръмп "Make America great again".