ISW: Русия се готви да мобилизира още стотици хиляди бойци за войната в Украйна

Базираният във Вашингтон мозъчен тръст "Институт за изследване на войната“ (ISW) отбелязва, че в информационното пространство на Руската федерация отново се говори за мащабна мобилизация на стотици хиляди души както от резервистите, така и от военнослужещите по договор. Според анализаторите "новата вълна на резервна мобилизация“ на Русия зависи от президента Владимир Путин, пише "Украинская правда", цитирана от "Фокус".

В доклада се отбелязва: руски източници твърдят, че вътрешният кръг на Кремъл отново активно обсъжда необходимостта и подготовката за втора вълна на мобилизация на резервисти в навечерието на шестмесечния есенен наборен цикъл, който започва на 1 октомври.

Руски канал в Telegram, за който се твърди, че има връзки с източници от руските служби за сигурност, твърди, че отделни руски служители "сериозно" се подготвят за втора вълна на резервна мобилизация и се надяват да извършат набора през есента.

По този начин, се казва в доклада, руските официални лица искат да мобилизират между 170 000 и 175 000 резервисти и да преместят есенната наборна дата от 1 октомври на 1 ноември, за да се синхронизират с процесите на мобилизация на резервистите, като същевременно преследват "мобилизация по договор“ за набиране на допълнителни 130 000 души годишно с използване на принудителни мерки.

Анализаторите отбелязват, че подобни планове не са нови и не показват, че руският президент Владимир Путин най-накрая е решил да проведе втора вълна на мобилизация в близко бъдеще.

Според експертите отговорът на Путин не е непременно информационен повод за подготовка на руското общество за принудителна мобилизация, вместо това той може да показва ангажимента на руския президент към постоянната практика на мобилизация чрез цифрови средства за комуникация.