Кремъл преследва руски граждани, чели книги за Глодомора в Украйна

снимка: https://www.currenttime.tv

снимка: https://www.currenttime.tv

В Русия разследващите търсят читатели на Библиотеката за украинската литература в Москва, които са взели книги за Глодомора и историята на Украйна, съобщава УНИАН , позовавайки се на служители в библиотеката. 

Според запитването, получено от служителите на библиотеката, следователите са длъжни да предоставят лични данни на читателите, които са взели книгите „Украйна или смърт“, „Гладът в Украйна“ преди 18, осем и шест години.

„Сега не се знае защо полицията ги търси, води се  наказателно дело“, казва източникът на информация.

Освен това по неговите думи, към този момент в библиотеката продължава инвентаризацията на книгите. Преглеждат се всички книги, които се намират във фонда, като много от служителите са застрашени да бъдат уволнени. 

Първата проверка в Библиотеката за украинска литература е извършена през в края на октомври. Срещу директора на библиотеката Наталия Шарин е образувано дело за възбуждане на ненавист и враждебност, както и за уронване на човешкото достойнство, възползвайки се от своето служебно положение.

Освен това Шарин е разпространявала в периода 2011-2015 година екстремистки книги на украинския писател Дмитро Корчински. На 30 октомври тя е поставена под домашен арест, през декември съдът удължава превантивната й мярка до 28 януари, а след това - до 28 април 2016 год.

През декември, следователи разследват още двама служители на Библиотеката - Анна Павленко и Татяна Мунтеан, като се търсят доказателства срещу тях за нарушаване на трудовото законодателство.

В края на март стана ясно, че разследването ще повдигне на Наталия Шарина ново обвинение. По думите на нейния адвокат Иван Павлов, ако разследващите са решили да натопят някого, винаги може да намерят повод.  

Съгласно член 160, параграф 2 от Наказателния кодекс Шарина би могла да бъде осъдена на 10 години затвор.

Директорката на Библиотеката за украинска литература обаче смята, че е невинна.

Превод: Faktor.bg